Youtube, hobileri ilgi çekici videolara dönüştürerek para kazanmak isteyenler için ortak noktadır. Belirli takipçi sayısını ve izlenme miktarını aşan hesaplar Youtube içerik oluşturucu iş ortağı programı dahilinde para kazanmaya başlayabilir.
Youtube kanalından para kazanmanın birincil yöntemi videoların reklamlar için elverişli hale getirilmesidir. Bu şekilde içerik üreticiler mevcut videolara reklam ekleyerek gelir elde etme avantajı yakalar.
Başarılı bir kanal oluşturarak daha fazla kullanıcıya hitap etme sürecinde zorlu ve uzun bir mücadeleye hazır olmak gerekir. Bu aşamada reklam gelirleri tek kaynak olmasa bile her yaratıcı izlenme başına kazanacağı ortalama tutarı merak eder.
Bu yazımızda, Youtuber olarak hayallerinizi gerçekleştirme fırsatı edindiğinizde izlenme başına ne kadar kazanacağınıza dair bütün merak edilenleri derledik!
Youtube İş Ortaklığı nasıl para kazandırır?
Youtube, içerik üreticilere sunduğu kazanç imkanları ile sürekli gündemde olmayı başaran bir platform.
Tıpkı Instagram’da ve TikTok’ta mavi rozet alarak kazanç sağlama şartlarında olduğu gibi, Youtube para kazanma mekanizmasına katılım için de belirli yükümlülüklerin sağlanması lazımdır.
Eğer içerik üretici olma hayalleriniz varsa, öncelikle kanalınızın minimum 1000 abone sayısına ve 4000 saat izlenmeye ulaşması gerekir. Bu aşamadan sonra elde edeceğiniz kazanç ise tamamen kanalın potansiyeli ve sizin çabanızla doğru orantılıdır.
Youtuberlar için sabit bir ücret bulunmamakla birlikte, kazançlar kanalın büyüklüğüne, izleyici sayısına, kitleye ve izlenme miktarına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle aynı abone sayısına sahip olan hesaplar bile farklı oranlarda gelir elde eder.
Youtube algoritması son derece komplike bir sisteme sahiptir. Bu nedenle izlenme başı ödeme miktarına geçmeden önce para kazanma mekanizmasını etkileyen faktörleri incelemek gerekir.
- Bir izlenmenin görüntüleme kriterine girmesi için minimum 30 saniye izlenmesi gerekir, aksi halde görüntülenmeden gelir sağlanmaz.
- 30 saniyeden kısa reklamların en az yarısının izlenmesi gerekir.
- Youtube reklamları rastgele düzenlenir ve içerik üreticinin bu konuda yapabileceği bir şey yoktur.
- Youtube BGBM (bin görüntüleme başına maliyet) farklı kitleler için farklıdır ve reklamverenin 1000 görüntüleme için ödediği ücrete karşılık gelir.
- BGBM ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. BGBM oranı en yüksek olan ülkeler İngiltere ve Norveç’tir.
- Temel olarak görüntülenme sayısı ne kadar çok olursa reklamlardan elde edilen gelir de o kadar fazla olur ve Youtuber olarak daha fazla kazanç sağlarsınız.
Youtube 1000 görüntüleme başına ne kadar ücret öder?
Youtube’un 1000 görüntüleme başına dağıttığı gelir oldukça farklıdır.
Temel olarak yükleniciler Youtube’a 10000 görüntüleme için 180 dolar öder. Youtube, bu ücretin yaklaşık %68’ini, yani 122 dolarlık kısmını kanal sahibine öder.
Bu kulağa fazlasıyla iyi gibi gelebilir fakat gerçekte işler bu şekilde yürümez çünkü pek çok Youtube kullanıcısı en iyi reklam engelleyici VPN eklentileri ile içeriklere reklamsız şekilde ulaşır.
Bu da gelirleri büyük ölçüde düşüren bir etmendir, ayrıca pek çok izleyici reklamları gördüğü anda geçer. Bütün bunlar doğrultusunda hesaplama gerçeğe indirgendiğinde 1000 görüntüleme başına ödenen ücret 3 ila 5 dolar arasına denk gelir.
Reklam gelirleri genellikle ünlü Youtuberlar için ana gelir kaynağı değildir, pek çok büyük kanal esas gelir olarak Youtube’daki daha farklı kazanç yöntemlerini değerlendirir.
Youtube’da farklı para kazanma yöntemleri var mı?
Youtube, içerik üreticiler için gelir kaynaklarını izleyebilecekleri detaylı analiz araçları sunar. Bu araçlar Instagram hikayelerine kimin baktığını öğrenmek gibi basit işlevleri yaparken, bir yandan da izleyici kitlesini yakından takip etmeyi sağlar.
Eldeki Youtube analizlerini en iyi şekilde değerlendirerek kitlenizi yakından tanımak, ünlü bir Youtuber olma yolunda atılacak en önemli adımdır. Demografik veriler, ülkelere göre gelir dağılımı oranı ve kitlenin yaş aralığı gibi detaylar yeni içeriklere yön veren bilgilerdir.
Bütün bunlarla birlikte Youtube içerik üreticilerin daha fazla gelir kaynağını denemesini de teşvik eder.
Ücretli kanal abonelikleri, superchat canlı sohbet gelirleri, Youtube premium bağışları ve kanal ürünleri gibi pek çok ek araç kanal gelirlerinin doğrudan artmasını sağlar.
Eğer Youtube’da içerik üretici olmaya karar verdiyseniz, bu yolun emek isteyen uzun bir süreç olduğunu bilmeniz ve gelecek gönderilere dair planlamaları şimdiden yapmanız gerekir.
Her ne kadar reklam gelirleri düşük olsa da Youtube’un sunduğu diğer harika gelir yöntemlerini kullanarak istediğiniz başarıya ulaşabilirsiniz.
Bu sırada özellikle mobil hesap bilgilerine erişen yazılımlar nedeniyle hesabınızı çaldırmaktan kaçınmak için öncelikle güçlü bir hesap şifresi belirleyerek ve bunu kimseyle paylaşmayarak işe başlamayı tercih edebilirsiniz!