2024 yılı itibarıyla reklam engelleme yazılımları 750 milyondan fazla insan tarafından kullanılır. Dünyadaki internet kullanıcısı sayısının 5 milyarın üzerinde olduğu düşünüldüğünde her 6 kullanıcıdan birinin adblocker kullandığı söylenebilir.
Genel kabul reklam engelleyicilerin zararsız ve faydalı yazılımlar olduğu yönündedir. Peki gerçekten de öyle mi?
AdBlocker İnternet Sitelerine Zararı Var mı?
Öncelikle bir reklam engelleyicinin çalışma mantığını anlamak gerekir.
Reklam engelleyici yazılımlar yalnızca çalıştırıldığı bilgisayardan sunucuya gönderilen isteklere ve kullanılan tarayıcıya müdahale edebilir. Dolayısıyla adblocker yazılımlarının internet sitelerine bir zarar vermesi ihtimal dahilinde değildir.
Ancak nadir de olsa kullanıcılar adblocker kullandıkları için bazı web sitelerinin tam yüklenmediğini ve bozulduğunu iddia edebilir. Bu bozulma, adblocker internet sitesine müdahale ettiği için değil, internet sitesinden gelen bazı istekleri engellediği için gerçekleşir.
Reklam Engelleyici Kullanmak Kullanıcı Deneyimini Kötü Etkiler mi?
Adblocker yazılımları profesyonel teknikler kullanarak sunucunun reklam içerikli isteklerini tespit ederler ve filtrelerler. Ayrıca kötü niyetli olduğu düşünülen sunucu talepleri de adblocker tarafından tespit edilerek reddedilir.
Bazen nadir de olsa sitenin sorunsuz açılmasını ve çalışmasını sağlayacak bazı talepler reklam engelleyici tarafından kötü niyetli talep olarak işaretlenebilir ve reddedilebilir. Bu durumda adblocker, sitenin tam anlamıyla yüklenmesini engelleyebilir.
Ancak bu, çok düşük bir ihtimaldir çünkü reklam engelleyicilerin birçoğu gelişmiş filtreleme özellikleri sayesinde neredeyse hiç hata yapmaz.
Reklam Engelleyicilerin Kullanıcılara Zararı Var mı?
Bazı reklam engelleme yazılımlarının doğrudan kendilerinin kötü niyetli yazılım olma ihtimali söz konusu olabilir. Ancak bütün dünyada tanınan ve kullanılan adblocker yazılımlarında böyle bir risk bulunmaz.
Çünkü bu tür yazılımlar bugüne kadar milyonlarca kişi tarafından kullanılmıştır ve mevcut bütün riskler farklı kişiler tarafından defalarca gün yüzüne çıkarılmıştır.
Fakat daha az kişi tarafından tanınan ve güvenilen küçük yazılımları kullanırken daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle kodlama bilgisi olmayan kişiler, bu tür yazılımların kötü niyetli işaretlemeler içerip içermediğini tespit edemeyebilir ve mağduriyet yaşayabilir.
Güvenli Reklam Engelleyicisi Nasıl Seçilir?
İşte güvenli bir reklam engelleme programı seçmenizi sağlayacak bazı ipuçları:
- Açık kaynaklı yazılımlar kullanmaya özen gösterin. Çünkü açık kaynak kodlu yazılımlar, başka yazılımcıların ve kişilerin denetimine açık olduğu için muhtemelen binlerce yazılımcının denetiminde geçer.
- Uygulama mağazaları ve trustpilot gibi kullanıcıların yorum yaptıkları değerlendirme platformlarını inceleyin.
- Geliştiricilerin LinkedIn profilleri ve şirketin kurumsal internet sitesini inceleyin.
- Taklit hissi veren ve tıklama tuzağı gibi görünen uygulamalardan kaçının.
En Güvenilir AdBlocker Programları
Eğer, çeşitli platform ve cihazlar için güvenli bir reklam engelleme yazılımı arıyorsanız aşağıdaki liste sizin için faydalı olabilir:
Bilgisayar İçin Reklam Engelleme
AdBlock Plus
Kimin için: Kötü amaçlı yazılımları ve reklamları aynı anda engellemek isteyenler için idealdir.
Ücret: Tamamen ücretsizdir.
Adblock Plus, bilgisayar kullanıcıları tarafından 5 milyondan fazla indirme ile iyi bilinen reklam engelleyicilerden birisidir.
Bu açık kaynaklı ad blocker; banner, açılır pencereler ve video reklamlar dahil olmak üzere her türlü reklamı engeller. Ayrıca izleyici ve zararlı yazılım içeren reklamları durdurabilir.
Varsayılan olarak, Adblock Plus, üçüncü taraf izleyicisi olmayan belirli reklamlara izin verir. Bu iznin verilmesinin nedeni, Adblock Plus’ın sizi izlemeyen reklamları kabul edilebilir görmesinden kaynaklanmaktadır.
Adblock Plus ücretsizdir ve şirket, Kabul Edilebilir Reklamlar üzerinden gelir elde etmektedir. Yine de isterseniz tüm reklamların engellenmesi için ayarlarınızı özelleştirebilirsiniz.
Adblock Plus uzantısını tüm tarayıcılar için kullanabileceğiniz gibi Windows ve macOS işletim sistemli bilgisayarlarda da reklamları engeleyebilirsiniz.
Hemen şimdi ücretsiz olarak indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Cep Telefonu Reklam Engelleme
Ghostery
Kimin için: Cep telefonunda veri gizliliğine önem veren kullanıcılar için iyi bir ad blocker.
Ücretsiz Plan: Tamamen ücretsizdir.
Yapay zekâ destekli reklam engelleyici yazılımı gayet iyi çalışıyor. Google ve YouTube reklamlarını engelleme konusunda oldukça başarılı.
Açık kaynak kodlu olan Ghostery’de izleyici engelleme de mevcut. Veri gizlilği konusunda kullanıcılarına ekstra avantajlar sunuyor.
Cep telefonları için olan tarayıcısı sade bir arayüze sahip ancak sunduğu kullanıcı deneyimi açısından rakiplerine göre yetersiz kalıyor.
Dünyanın ilk reklamsız arama motoru olan Ghostery Glow’a ev sahipliği yapıyor. Ancak bu özellik için hizmete abone olmanız gerekli.
Android ve iOS cep telefonları ile tabletler için uyumlu olan Ghostery’ i hemen şimdi deneyin.